IMAGES OF VIOLENCE / VIOLENCE OF IMAGES


Acesta nu se vrea un discurs, ci un punct de plecare. Este doar unul dintre discursurile posibile, având ca nucleu Identităţi şi coduri vizuale: Violenţa imaginilor/ Imaginea violenţei. Sunt invitați artiști şi curatori să ni se alăture cu propriile discursuri, urmând perspective/ nivele /secțiuni:

• stereotipii şi clișee
• non-conformism
• valoare şi semn
• echivoc, alternativ, obscur, ambiguu
• protest-ironie şi ludens
• perspective istorice şi arheologia conceptului

Accentul pus în ultimul timp pe ideea de identitate a fost folosit ca mijloc de rezolvare a dilemelor culturale şi politice. Însa identitatea poate deveni la rândul ei o problema în contexte sau regiuni în care practica dialogului şi a comunicării lipsește, acolo unde identitatea la nivel etnic încă mai face legea.

Ce tip de identitate explorează/ reinventează/ oferă artistul? Care este natura acesteia?
Cât de particulara este ea în raport cu o cultura specifică? A devenit violenţa o carte de identitate pentru Europa de sud-est? Este această etichetă impusă, sau autopromovată?
Expoziția vizează deconstrucţia unor clișee care leagă identitatea de violenţă şi reprezentare atunci când expun artiștii din Zonă. Pretutindeni în lume, artiștii sunt obligați să construiască în zona vizualului, suprasolicitat de industria imaginii.

Ne referim la violenţa imaginilor, la delirul vizualului, ca o dimensiune excesivă a lumii contemporane, în sensul deja clasic al cuvântului.
Violenţa mediului, vizuală şi nu numai, face ca Imaginile Violenţei să funcționeze ca un pandant activ al Violenţei Imaginilor.

Curatori: Maria Manolescu / Romelo Pervolovici