ABSENT WITHOUT LEAVE [AWOL]


Sfidand gravitatia – (dez)avantaje geopolitice si structurale a conditiei de a fi tanar.


Fundatia Culturala Meta in parteneriat cu Goethe-Institut Bukarest organizeaza in perioada 13 octombrie 2006 in cadrul celei de-a doua editii a Bienalei Tinerilor Artisti, AWOL, o masa rotunda sub forma unei discutii libere pe tema Sfidand gravitatia – (dez)avantaje geopolitice si structurale a conditiei de a fi tanar.

Discutia va cuprinde aspecte referitoare la ceea ce este considerat “tanar” in arta contemporana – reconsiderarea definitiei artistului tanar, evolutia acestuia, modelul artistic contemporan vs cel traditional, modele alternative de educatie artistica – si va reflecta asupra modului in care aceste concepte pot influenta identitatea, evolutia profesionala, productia artistica si posibilitatile de implicare. O atentie speciala va fi acordata acceptarii sau contestarii stereotipurilor existente referitoare la “tanarul in cautarea succesului pe scena artistica internationala”.

“AWOL este un termen cu trimitere la cineva care şi-a părăsit postul fără a cere permisiunea – persoana se află în altă parte, cu gândurile şi dorinţele în opoziţie cu centrul, cu’ instituţia’. Pe linia acestui concept, Bienala şi lucrările artiştilor au ca scop investigarea şi crearea unor spaţii şi situaţii alternative pentru prezentarea şi experimentarea artei. Expoziţia va include lucrări care critică “instituţia”, proiecte angajate politic şi comunitar într-un loc anume şi practici artistice conectate la emotivitatea persoanelor care sunt AWOL.

Cel mai important lucru este că AWOL oferă artei posibilitatea de a se naşte din descoperiri neaşteptate sau alăturari neobişnuite, atât pentru artişti cât şi pentru public. Creând şansa de explorare a ideilor de “aici” şi “în altă parte”, Bienala îşi propune să formuleze identitatea europeană a capitalei, prin propunerea unor spaţii alternative de expresie, experienţă, reflecţie şi dialog” (statementul curatorilor).

Participanţi:

Rael Artel
(critic si curator, Rael Artel Non-profit Space, Estonia, curator desemnat pentru Bienala Internationala din Estonia, 2007)
Ami Barak (curator, presedinte IKT/International Association of Curators of Contemporary Art, Paris)
Dave Beech (jurnalist, Art Monthly)
Giuliana Carbi (director, Trieste Contemporanea, Italia)
Kim Sukie Dhillon (jurnalist, Frieze, Londra)
Jaroslaw Lubiak (istoric şi critic de artă, curator, Muzeul Sztuki din Lodz/ Polonia)
Duncan MacLaren (critic de arta, Map Magazine, Scotia)
Jane Neal (jurnalist, Art Review, Londra) 
Nevenka Sivavec (curator, Centrul de Arta Contemporana Arts Celje/Likovni salon)
Ron Sluik (artist, curator, Centrului de Arta AoRTa, Chisinau)
Carol Soutar (adviser – Cultural Enterprise Office, Dundee Contemporary Arts, Dundee)
Yeb Wiersma (artist, membru in Fundatia Trans Artists, Amsterdam)
Jenny Brownrigg (curator al Departamentului de Expozitii, Dundee University, Marea Britanie)
Branko Franceschi (curator si director executiv, Muzeul de Arta Contemporana, Rijeka, Croatia)
Irina Grabovan (director si curator la Centrul de Arta AoRTa Chisinau, Republica Moldova)
Simona Nastac (curator si critic de arta, Romania) si Oana Tanase (curator si jurnalist, Romania)