ABSENT WITHOUT LEAVE [AWOL]


Bienala Tinerilor Artişti este primul eveniment periodic de amploare care îşi propune să creeze o platformă de analiză şi dialog în peisajul artelor vizuale bucureştene.Proiectul a fost conceput să combine discursuri teoretice şi artistice şi va reuni artişti, curatori, critici de artă, jurnalişti şi teoreticieni pe zona vizuală.

“AWOL este un termen cu trimitere la cineva care şi-a părăsit postul fără a cere permisiunea – persoana se află în altă parte, cu gândurile şi dorinţele în opoziţie cu centrul, cu’ instituţia’. Pe linia acestui concept, Bienala şi lucrările artiştilor au ca scop investigarea şi crearea unor spaţii şi situaţii alternative pentru prezentarea şi experimentarea artei. Expoziţia va include lucrări care critică “instituţia”, proiecte angajate politic şi comunitar într-un loc anume şi practici artistice conectate la emotivitatea persoanelor care sunt AWOL.

Cel mai important lucru este că AWOL oferă artei posibilitatea de a se naşte din descoperiri neaşteptate sau alăturari neobişnuite, atât pentru artişti cât şi pentru public. Creând şansa de explorare a ideilor de “aici” şi “în altă parte”, Bienala îşi propune să formuleze identitatea europeană a capitalei, prin propunerea unor spaţii alternative de expresie, experienţă, reflecţie şi dialog” (statementul curatorilor).